Jedzenie z dobrym składem, czyli jakie?

jedzenie z dobrym skladem

Jedzenie z dobrym składem, czyli jakie? Sprawdź nasze kryteria. Poznaj produkty, którym warto zaufać. Wspieraj producentów, którzy dbają o jakość.

Jedzenie z dobrym składem, czyli jakie?

jedzenie z dobrym skladem

Dokonując wyboru naszych kryteriów dla jedzenia z dobrym składem bazowaliśmy na przepisach regulujących przemysł spożywczy w Polsce, dyrektywach unijnych, najnowszych doniesieniach i wynikach badań nad możliwym działaniem niepożądanym lub szkodliwym różnych substacji dodatkowych (np. działanie drażniące, alergizujące) oraz standardami dla żywności bio, organicznej i ekologicznej. Wyłoniliśmy następującą listę składników, których naszym zdaniem lepiej unikać w żywności:

SZTUCZNE BARWNIKI:

E102 tartrazyna
E104 żółcień chinolinowa
E110 żółć pomarańczowa FCF
E120 kwas karminowy, koszenila
E122 azorubina
E123 amarant
E124 czerwień koszenilowa
E127 erytrozyna
E128 czerwień 2G
E129 czerwień Allura AC
E131 błękit patentowy
E132 indygotyna
E133 błękit brylantowyFCF
E142 zieleń S
E150a karmel prosty
E150b karmel siarczynowy
E150c karmel amoniakalny
E150d karmel amoniakalno-siarczynowy
E151 czerń brylantowa PN
E153 węgiel roślinny*
E154 brąz FK
E155 brąz HT
E160b annato, biksyna, norbiksyna
E161g kantaksantyna*
E171 dwutlenek tytanu*
E172 tlenki i wodorotlenki żelaza*
E173 aluminium
E174 srebro*
E180 czerwień litolowa
KONSERWANTY:

E200 kwas sorbowy*
E202 sorbinian potasu*
E203 sorbinian wapnia*
E210 kwas benzoesowy
E211 benzoesan sodu
E212 benzoesan potasu
E213 benzoesan wapnia
E214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
E215 sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu
E216 ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
E217 sól sodowa p-hydroksybenzoesanu propylu
E218 ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
E219 sól sodowa p-hydroksybenzoesanu metylu
E220 dwutlenek siarki
E221 siarczyn sodu
E222 wodorosiarczan sodu
E223 disiarczan sodu
E224 disiarczan potasu
E226 siarczyn wapnia
E227 wodorosiarczan wapnia
E228 wodorosiarczyn potasu
E230 bifenyl
E231 ortofenylofenol
E232 ortofenylofenolan sodu
E234 nizyna*
E235 natamycyna
E239 heksametylenoczteroamina
E249 azotyn potasu
E250 azotyn sodu
E251 azotan sodu
E252 azotan potasu
E280 kwas propionowy*
E281 propionian sodu*
E282 propionian wapnia*
E283 propionian potasu*
E284 kwas borowy
E285 tetraboran sodu (boraks)
PRZECIWUTLENIACZE:

E310 galusan propylu
E311 galusan oktylu*
E312 galusan dodecylu*
E319 TBHQ*
E320 butylohydroksyanizol (BHA)
E321 butylohydroksytoluen (BHT)
E327 mleczan wapnia*
E330 kwas cytrynowy*
E335 winian sodu*
E336 winiany potasu*
E338 kwas fosforowy*
E339 fosforany sodu*
E340 fosforany potasu*
E341 fosforany wapnia*
E343 fosforany magnezu*
E355 kwas adypinowy*
E385 sól wapniowo -disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego
EMULGATORY, STABILIZATORY, ZAGĘSTNIKI:

E400 kwas alginowy*
E401 alginian sodu*
E402 alginian potasu*
E403 alginian amonu*
E404 alginian wapnia*
E405 alginian glikolu propylenowego*
E407 karagen
E407a przetworzone wodorosty morskie z g. Euchema*
E412 guma guar*
E413 guma tragakantowa*
E414 guma arabska*
E416 guma karaya*
E420 sorbitol*
E421 mannitol
E425 guma konjac*
E431 stearyniann polioksyetylenu*
E432 monolaurynian polioksyetylenosorbitolu
E433 monooleinian polioksyetylenosorbitolu
E434 monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu
E435 monostearynian polioksyetylenosorbitolu
E436 tristearynian polioksyetylenosorbitolu
E450 difosforany*
E451 trifosforany*
E452 polifosforany*
E461 metyloceluloza*
E464 hydroksypropylometyloceluloza*
E465 etylometyloceluloza*
E466 karboksymetyloceluloza*
E468 sól sodowa karboksymetylocelulozy*
E469 enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza
E476 polirycynooleinian poliglicerolu *  
E483 winian stearylu*
DODATKI O ZRÓŻNICOWANYM PRZEZNACZENIU:

E500 węglany sodu*
E501 węglany potasu*
E508 chlorek potasu*
E512 chlorek cyny*
E514 siarczany sodu*
E517 siarczan amonu*
E520 siarczan glinu*
E521 siarczan glinowo-sodowy*
E522 siarczan glinowo-potasowy*
E523 siarczan glinowo-amonowy*
E525 wodorotlenek potasu*
E529 tlenek wapnia (wapno niegaszone* )
E536 żelazocyjanek potasu*
E541 fosforan glinowo-sodowy*
E553b uwodniony krzemian magnezu
E554 krzemian glinowo-wapniowy*
E555 krzemian glinowo-potasowy*
E558 bentonit*
E559 krzemian glinu*
E578 glukonian wapnia*
E579 glukonian żelazawy
WZMACNIACZE SMAKU:

E620 kwas glutaminowy*
E621 glutaminian monosodowy
E622 glutaminian monopotasowy
E623 diglutaminian wapnia*
E624 glutaminian monoamonowy*
E625 diglutaminian magnezu*
E631 inozydian sodu
E634 5’rybonukleotyd wapnia
E635 5’rybonukleotyd disodowy
DODATKI DO ŻYWNOŚCI O RÓŻNYM ZASTOSOWANIU:

E900 dimetylopolisiloksan*
E914 utleniony wosk polietylenowy*
E950 acesulfam K
E951 aspartam
E952 kwas cyklaminowy
E954 sacharyna i jej sole- sodowa, potasowa i wapniowa
E955 sukraloza (syntetyk wytwarzany z cukru i chloru)*
E962 sól aspartamu-acesulfamu
E1103 inwertaza*
E1105 lizozym*
E1201 poliwinylopirolidon PVP
E1202 poliwinylopirolidon (syntetyczny)
MODYFIKOWANE SKROBIE:

E1404 skrobia utleniona (syntetyczna, modyfikowana)*
E1410 fosforan monoskrobiowy*
E1412 fosforan diskrobiowy*
E1413 fosforowany fosforan diskrobiowy*
E1414 acetylowany fosforan diskrobiowy (syntetyczny)*
E1420 acetylowana skrobia (syntetyczna* )
E1422 acetylowany adypinian diskrobiowy (modyfikowana)*
E1440 hydroksypropyloskrobia*
E1442 hydroksypropylofosforan diskrobiowy*
E1450 sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego*
E1451 acetylowana skrobia utleniona (modyfikowana)*
E1518 trioctan glicerolu*
E1520 glikol 1,2-propylenowy
UTWARDZONY OLEJ PALMOWY
SYROP GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY
(izoglukoza, fruktozowy syrop kukurydziany, HFCS)
WYCIĄG Z DROŻDŻY, EKSTRAKT DROŻDŻOWY*
HYDROLIZOWANE BIAŁKA ROŚLINNE

Zastrzegamy sobie prawo do modyfikowania powyższej listy zgodnie z najnowszymi zmianami w prawie, wynikami badań naukowych oraz doniesieniami z rynku spożywczego w Polsce i na świecie.

UWAGI:

* Dopuszczamy możliwość dodania do naszej bazy produktów spożywczych zawierających w składzie substancje oznaczone na powyższej liście gwiazdką, przy założeniu, że z jakichś powodów zasługuje on na takie wyróżnienie. Na dzień dzisiejszy substancje te uznaje się za takie, których lepiej unikać w diecie, bądź spożywać w ograniczonej ilości. Każdy produkt spożywczy zawierający jakikolwiek składnik z tej listy zostanie wyraźnie i stosownie oznaczony – składniki budzące wątpliwości będą oznaczone pogrubioną czcionką. Pod składem produktu podamy informacje o tym, jaką rolę pełnią w produktach spożywczych w polu „UWAGI DO SKŁADU”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *