Jedzenie z dobrym składem, czyli jakie?
Jedzenie z dobrym składem, czyli jakie? Sprawdź nasze kryteria. Poznaj produkty, którym warto zaufać. Wspieraj producentów, którzy dbają o jakość.
Jedzenie z dobrym składem, czyli jakie?
Dokonując wyboru naszych kryteriów dla jedzenia z dobrym składem bazowaliśmy na przepisach regulujących przemysł spożywczy w Polsce, dyrektywach unijnych, najnowszych doniesieniach i wynikach badań nad możliwym działaniem niepożądanym lub szkodliwym różnych substacji dodatkowych (np. działanie drażniące, alergizujące) oraz standardami dla żywności bio, organicznej i ekologicznej. Wyłoniliśmy następującą listę składników, których naszym zdaniem lepiej unikać w żywności:
SZTUCZNE BARWNIKI: E102 tartrazyna E104 żółcień chinolinowa E110 żółć pomarańczowa FCF E120 kwas karminowy, koszenila E122 azorubina E123 amarant E124 czerwień koszenilowa E127 erytrozyna E128 czerwień 2G E129 czerwień Allura AC E131 błękit patentowy E132 indygotyna E133 błękit brylantowyFCF E142 zieleń S E150a karmel prosty E150b karmel siarczynowy E150c karmel amoniakalny E150d karmel amoniakalno-siarczynowy E151 czerń brylantowa PN E153 węgiel roślinny* E154 brąz FK E155 brąz HT E160b annato, biksyna, norbiksyna E161g kantaksantyna* E171 dwutlenek tytanu* E172 tlenki i wodorotlenki żelaza* E173 aluminium E174 srebro* E180 czerwień litolowa |
KONSERWANTY: E200 kwas sorbowy* E202 sorbinian potasu* E203 sorbinian wapnia* E210 kwas benzoesowy E211 benzoesan sodu E212 benzoesan potasu E213 benzoesan wapnia E214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego E215 sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu E216 ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego E217 sól sodowa p-hydroksybenzoesanu propylu E218 ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego E219 sól sodowa p-hydroksybenzoesanu metylu E220 dwutlenek siarki E221 siarczyn sodu E222 wodorosiarczan sodu E223 disiarczan sodu E224 disiarczan potasu E226 siarczyn wapnia E227 wodorosiarczan wapnia E228 wodorosiarczyn potasu E230 bifenyl E231 ortofenylofenol E232 ortofenylofenolan sodu E234 nizyna* E235 natamycyna E239 heksametylenoczteroamina E249 azotyn potasu E250 azotyn sodu E251 azotan sodu E252 azotan potasu E280 kwas propionowy* E281 propionian sodu* E282 propionian wapnia* E283 propionian potasu* E284 kwas borowy E285 tetraboran sodu (boraks) |
PRZECIWUTLENIACZE: E310 galusan propylu E311 galusan oktylu* E312 galusan dodecylu* E319 TBHQ* E320 butylohydroksyanizol (BHA) E321 butylohydroksytoluen (BHT) E327 mleczan wapnia* E330 kwas cytrynowy* E335 winian sodu* E336 winiany potasu* E338 kwas fosforowy* E339 fosforany sodu* E340 fosforany potasu* E341 fosforany wapnia* E343 fosforany magnezu* E355 kwas adypinowy* E385 sól wapniowo -disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego |
EMULGATORY, STABILIZATORY, ZAGĘSTNIKI: E400 kwas alginowy* E401 alginian sodu* E402 alginian potasu* E403 alginian amonu* E404 alginian wapnia* E405 alginian glikolu propylenowego* E407 karagen E407a przetworzone wodorosty morskie z g. Euchema* E412 guma guar* E413 guma tragakantowa* E414 guma arabska* E416 guma karaya* E420 sorbitol* E421 mannitol E425 guma konjac* E431 stearyniann polioksyetylenu* E432 monolaurynian polioksyetylenosorbitolu E433 monooleinian polioksyetylenosorbitolu E434 monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu E435 monostearynian polioksyetylenosorbitolu E436 tristearynian polioksyetylenosorbitolu E450 difosforany* E451 trifosforany* E452 polifosforany* E461 metyloceluloza* E464 hydroksypropylometyloceluloza* E465 etylometyloceluloza* E466 karboksymetyloceluloza* E468 sól sodowa karboksymetylocelulozy* E469 enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza E476 polirycynooleinian poliglicerolu * E483 winian stearylu* |
DODATKI O ZRÓŻNICOWANYM PRZEZNACZENIU: E500 węglany sodu* E501 węglany potasu* E508 chlorek potasu* E512 chlorek cyny* E514 siarczany sodu* E517 siarczan amonu* E520 siarczan glinu* E521 siarczan glinowo-sodowy* E522 siarczan glinowo-potasowy* E523 siarczan glinowo-amonowy* E525 wodorotlenek potasu* E529 tlenek wapnia (wapno niegaszone* ) E536 żelazocyjanek potasu* E541 fosforan glinowo-sodowy* E553b uwodniony krzemian magnezu E554 krzemian glinowo-wapniowy* E555 krzemian glinowo-potasowy* E558 bentonit* E559 krzemian glinu* E578 glukonian wapnia* E579 glukonian żelazawy |
WZMACNIACZE SMAKU: E620 kwas glutaminowy* E621 glutaminian monosodowy E622 glutaminian monopotasowy E623 diglutaminian wapnia* E624 glutaminian monoamonowy* E625 diglutaminian magnezu* E631 inozydian sodu E634 5’rybonukleotyd wapnia E635 5’rybonukleotyd disodowy |
DODATKI DO ŻYWNOŚCI O RÓŻNYM ZASTOSOWANIU: E900 dimetylopolisiloksan* E914 utleniony wosk polietylenowy* E950 acesulfam K E951 aspartam E952 kwas cyklaminowy E954 sacharyna i jej sole- sodowa, potasowa i wapniowa E955 sukraloza (syntetyk wytwarzany z cukru i chloru)* E962 sól aspartamu-acesulfamu E1103 inwertaza* E1105 lizozym* E1201 poliwinylopirolidon PVP E1202 poliwinylopirolidon (syntetyczny) |
MODYFIKOWANE SKROBIE: E1404 skrobia utleniona (syntetyczna, modyfikowana)* E1410 fosforan monoskrobiowy* E1412 fosforan diskrobiowy* E1413 fosforowany fosforan diskrobiowy* E1414 acetylowany fosforan diskrobiowy (syntetyczny)* E1420 acetylowana skrobia (syntetyczna* ) E1422 acetylowany adypinian diskrobiowy (modyfikowana)* E1440 hydroksypropyloskrobia* E1442 hydroksypropylofosforan diskrobiowy* E1450 sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego* E1451 acetylowana skrobia utleniona (modyfikowana)* E1518 trioctan glicerolu* E1520 glikol 1,2-propylenowy |
UTWARDZONY OLEJ PALMOWY |
SYROP GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY (izoglukoza, fruktozowy syrop kukurydziany, HFCS) |
WYCIĄG Z DROŻDŻY, EKSTRAKT DROŻDŻOWY* |
HYDROLIZOWANE BIAŁKA ROŚLINNE |
Zastrzegamy sobie prawo do modyfikowania powyższej listy zgodnie z najnowszymi zmianami w prawie, wynikami badań naukowych oraz doniesieniami z rynku spożywczego w Polsce i na świecie.
UWAGI:
* Dopuszczamy możliwość dodania do naszej bazy produktów spożywczych zawierających w składzie substancje oznaczone na powyższej liście gwiazdką, przy założeniu, że z jakichś powodów zasługuje on na takie wyróżnienie. Na dzień dzisiejszy substancje te uznaje się za takie, których lepiej unikać w diecie, bądź spożywać w ograniczonej ilości. Każdy produkt spożywczy zawierający jakikolwiek składnik z tej listy zostanie wyraźnie i stosownie oznaczony – składniki budzące wątpliwości będą oznaczone pogrubioną czcionką. Pod składem produktu podamy informacje o tym, jaką rolę pełnią w produktach spożywczych w polu „UWAGI DO SKŁADU”.